Toon filters
5 januari 2013

Oude Westwall bunkers moeten toeristen trekken naar de Eifel

Bunkers als toeristische attractie: Het land neemt circa 3000 militaire Westwall monumenten in Rijnland-Palts over van de overheid, waarvan er zich 1000 in de Eifel bevinden.

Het gaat om betonnen bunkers, loopgraven, tunnels en tankvallen van de Westwall, een 630 km lange verdedigingslinie die Adolf Hitler tijdens 1938-1940 heeft gebouwd voor de bescherming van het Duitse Rijk .

Een totaalconcept, waarbij rekening wordt gehouden met het belang van de natuur, evenals de historische monumenten. Nu is er bijvoorbeeld al een Westwallmuseum in Irrel (Bitburg-Prüm).

Info: www.westwallmuseum-irrel.de

De Westwall: De 630 km lange militaire monumenten ontstonden in opdracht van Adolf Hitler langs de westelijke grens van het Duitse Rijk. Opgericht om Duitsland tegen een aanval van Frankrijk te beschermen.

Het strekt zich uit van Kleve aan de Nederlandse grens naar Weil am Rhein aan de Zwitserse grens. Van 1938 - 1940 ontstonden meer dan 17.000 bunkers, loopgraven, tunnels en tankvallen. De Westwall is ook wel bekend onder de naam "Siegfried Line".

Het bouwproject is vergelijkbaar in omvang met de aanleg van de Duitse snelwegen waardoor duizenden mensen aan het werk konden. De werking was psychologisch en strategisch bedoeld: als oppepper voor de Duitse bevolking en als afschrikking voor de Fransen.

Het strategische voordeel dat Hitler met zijn Westwall behaalde bleek in september 1939. Er waren slechts 100.000 à 200.000 soldaten in de linie gelegerd, terwijl de hoofdmacht in Polen was. Frankrijk had hiertegenover 100 divisies (bijna 800.000 man). In deze periode ontstond de 'Sitzkrieg', kleine plaagacties over en weer. Men was overtuigd van de kwaliteit van elkaars verdedigingslinies, beide landen durfden elkaar niet frontaal aan te vallen. Duitsland had daar geen dringende reden toe; de strijd in Polen was waar het hen om ging.

Na de oorlog werd de verantwoordelijkheid voor het verwijderen van de opstellingen bij de respectievelijke bezettingsmachten gelegd. Vandaar dat de linie eigenlijk niet meer bestaat. De enige zichtbare resten zijn de antitankhindernissen en wat vreemde bulten in het landschap. Op sommige plaatsen probeert men nu de resten van de Westwall te beschermen. Er zijn enkele musea ingericht in oude bunkers, en zeldzame dieren en planten vinden een perfect tehuis in de vochtige en donkere ruïnes.

Meer info: http://de.wikipedia.org/wiki/Westwall

Overblijfselen van de 630 KM lange Westwall kan worden bezocht, bijvoorbeeld rond Prüm, of Konz in Saarland. Bij de Duits-Luxemburgse grens, in het huidige Luftkurort Irrel, "Katzenkopf" en "Nimsberg" , gebouwd van 1937 tot 1939. "Panzerwerk Katzenkopf" is toegankelijk voor bezoekers. Drieverdiepingen kunnen worden bezocht. Teves is er een tentoonstelling van beelden, wapens en documenten, dat onder toezicht is van de plaatselijke vrijwillige brandweer. Het laagste punt bevindt zich op 25 meter onder de grond.

Openingstijden: april tot 03 oktober, op zon-en feestdagen 14-17 uur, entree volwassenen: € 3, -, voor kinderen tot 16 jaar: € 1, -.

Contact bezichtigingen: Alfred Geisen, Tel: 06525-492

 

Meer nieuws...

X